انگیزه اصلی چین برای ایجاد بندر مذكور ، ایجاد یک پایگاه مطمئن برای انتقال گاز از طریق خط لوله بسیار طولانی به چین در شمال است .
ایالات متحده نیز با انگیزههای اقتصادی ، درصدد خلق دوبی جدید اینبار به نام "گوادر" است . در كنار بعد اقتصادی این منطقه ، این بندر میتواند یک پایگاه استراتژیک مهم برای نیروی دریایی ایالات متحده (مانند پایگاه هوایی در یعقوب آباد) ، و همچنین به عنوان یک بندر تجاری برای تجارت نفت ، و به حاشیه راندن "اهمیت ایران" در منطقه تلقی گردد . ایالات متحده آمریکا ، یک مدافع قوی برای تحقق قرارداد TAPI به جای پروژه ایرانی است (خط لوله تاجیكستان پاكستان از طریق بلوچستان) . بندر گوادر به طور بالقوه یک مسیر جایگزین برای ایالات متحده در جنوب افغانستان در مقابله با نفوذ ایران نیز محسوب میشود . از طرفی ایالات متحده ، مجموعهای از عملیات مخفی برنامهریزی شدهای را در بلوچستان در دستور كار خود قرار داده است ، که هدف اصلی آن صرفا مقابله با ایران است ، هر چند بارها مقامات آمریكایی آنرا انكار كردهاند .
با این مقدمه ......
استقلال و جدایی بلوچستان از پاكستان برای چین و منافع آن بسیار فاجعه بار خواهد بود و این همان چیزیست كه غرب به دنبال آن است (قطع نفوذ چین در منطقه) . بندر گوادر همان گذرگاهی است که چین به آن نیاز دارد - یک مسیر ورودی به دریای عمان و خلیج فارس – منطقهای برای رفع نیاز به انرژی پكن در آیندهای نه چندان دور .... و تبدیل شدن بندر گوادر به یک پایگاه نیروی دریایی برای چینیها ، از نگرانیهای اصلی پنتاگون است كه همین برداشت استراتژیكی ، منطقه مذكور را به میدان درگیری ابرقدرتهای جهانی تبدیل كرده است .
در همین راستا ، دیدهبان حقوق بشر (HRW) اخیرا در مورد خشونت و کشتار شیعیان هزاره در پاکستان یك گزارش مفصل را منتشر كرده است. در این گزارش – با عنوان" کشتار شیعیان هزاره در بلوچستان پاکستان" - جزئیاتی از روند تروریسم و قتل عام علیه جامعه شیعه هزاره ، به خصوص توسط لشکر جهنگوی و شماری از گروههای تروریستی دیگر ، ارائه شده است . لشکر جهنگوی یک گروه شبه نظامی پاکستانی است که در سال ۱۹۹۶ توسط ریاض بصرا به وجود آمده است .
در این گزارش ، بر بررسی دقیق از تاثیرات و دلایل سیاسی و اجتماعی این حملات تمركز شده است .
اهمیت منحصر بفرد این گزارش - براساس مندرجات آن - ارائه شواهد عینی دقیق از قتلعام و حملات تروریستی در این منطقه و نقش قابل توجه سازمانهای اطلاعاتی غربی ، به ویژه سیا ، سازمان اطلاعات RAW هند ، MI6 بریتانیا و موساد از رژیم اسرائیل ، در این سناریو است.
در این گزارش هیچ گونه بحثی در مورد منافع ژئوپلتیک و استراتژیک که در شکل گرفتن سیاست خارجی آمریکا و دیگر کشورها در مورد تروریسم پاکستان تاثیرگذار بوده است ، به طور کلی نیامده است . البته ، دیده بان حقوق بشر - براساس ماهیت این سازمان - در موضوع "حقوق بشر" متمرکز شده است ، بنابراین ، به طور طبیعی ، بررسی دقیق از مسائل مختلف جغرافیای سیاسی از این سازمان انتظار نمیرود .
بر این اساس ، دیدهبان حقوق بشر به تشریح و توضیح وضعیت فعلی و حوادث این منطقه از بعد حقوق بشری پرداخته است :
- چه کسی هزارهها را میكشد ؟
گزارش دیدهبان حقوق بشر تقریبا بر روی سازمان تروریستی لشکر جهنگوی ، یک گروه سنی که تمام شیعیان پاكستان را به عنوان "دشمنان پاکستان" میشناسد - متمركز شده است . تقریبا ، لشکر جهنگوی مسئولیت هر عمل تروریستی موفق در کشتار شیعیان هزاره پاکستان را بر عهده دارد (مستقیم یا به واسطه دیگر گروهها) .
در حالی که لشگر جهنگوی نقطه کانونی در گزارش دیده بان حقوق بشر است ، اما به هیچ وجه تنها گروه درگیر در این نوع تروریسم منطقهای علیه شیعیان محسوب نمیشوند . در واقع ، گروههای فعال دیگری در منطقه بلوچستان وجود دارند كه انواع حملات تروریستی را در دستور كار خود دارند (كه در انتها به نام آن اشاره كردهایم) .
گروههایی مانند ارتش آزادی بلوچستان (BLA) (ظهور از تابستان 2000) ، ارتش جمهوری خواه بلوچستان (BRA) ، لشگر طیبه ، جنبش طالبان پاكستان و جندالله ، عملیات تروریستی مشابهای را در این منطقه انجام دادهاند .
** لشگر طیبه (به اختصار LeT) یکی از بزرگترین و فعالترین سازمانهای تروریستی در جنوب آسیا است که عمدتاً در پاکستان فعالیت میکند . این سازمان تروریستی در سال ۱۹۹۰ توسط حافظ محمد سعید ، عبد الله یوسف عزام و ظفر اقبال در افغانستان بنیان نهاده شد که هم اکنون مقر آن در موریدک در نزدیکی لاهور در استان پنجاب پاکستان است و چندین کمپ تمرینی در کشمیر آزاد را مدیریت میکند . لشگر طیبه از طرف هندوستان متهم به انجام تعدادی حمله به شهروندان و نیروهای نظامی این کشور شده است که از جمله مشهورترین آنها میتوان به حمله به پارلمان هند در سال ۲۰۰۱ و حملات نوامبر ۲۰۰۸ در بمبئی اشاره کرد . از جمله اهداف این سازمان تروریستی ، بنیان نهادن یک حکومت اسلامی در جنوب آسیا و «آزادسازی» مسلمانان کشمیر آزاد بیان شده است . این سازمان در کشورهای هند ، پاکستان ، ایالات متحده ، پادشاهی متحده، اتحادیه اروپا ، روسیه و استرالیا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است . برخی از متخصصین از جمله ژان لوئیس بروگیری، و همینطور رئیس بنیاد آمریکای نوین ، استیو کول ، معتقدند که سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (ISI) ، به لشکر طیبه کمک اطلاعاتی و محافظتی میکند .
** جنبش طالبان پاکستان (TTP; زبان اردو/زبان پشتو : تحریک طالبان پاکستان ; "طالبان") که به جای طالبان پاکستان نامیده میشود . یک سازمام فراگیر از گروههای شبهنظامی اسلامگرا است که در شمالغربی پاکستان ، در مناطق قبیلهای فدرال در طول مرز افغانستان مستقر هستند . این که بگوییم کدام گروه كدام حمله تروریستی را انجام داده است ، غیر ممكن است ، چرا كه بسیاری از شاهدان عینی (موجود) یا غیر قابل اعتماد هستند و یا اظهارات متناقضی دارند ! در این گزارش سعی بر آن نشده كه حملات تروریستی را به مقصران اصلی آن نسبت داده شود ، بلكه فهم زمینه این حملات و انگیزه ارتكاب این نوع فعالیتهای اخلالگرانه در امنیت و هدف قرار دادن گروه شیعه از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است.
هدف از حملات فرقهای در این نوع فعالیتهای خرابكارنه بیشتر برای ایجاد اختلاف در میان گروههای قومی و مذهبی کشور ، و در نهایت به گسترش جنگ داخلی ، ناآرامیهای مدنی و فروپاشی کشور پاکستان و منطقه برنامه ریزی شده است . این پروژه بارها و از سالها پیش در منطقه خاورمیانه و آسیا اتفاق افتاده است ، و در حال حاضر در كشورهایی مانند عراق و سوریه به اجرا درآمده است .
درگیریهای فرقهای یکی از شیوههای اصلی امپریالیستها در طول قرنهای گذشته بوده است ؛ اختلاف درونی مردم و ملت در امتداد خطوط نژادی ، قومی ، مذهبی و طبقات اجتماعی!
به این ترتیب ، در بررسی موضوع کشتار هزارهها ، سوال اصلی این است كه : چه کسی از چنین اعمال شنیع (كشتار شیعیان) سود میبرد ؟
در واقع ، در این مورد ، لشکر جهنگوی متهم اصلی مطرح میباشد . نه تنها آنها از یك ایدئولوژی نظامی ضد شیعه برخوردارند ، بلكه براساس گزارشهای موجود این گروه تروریستی توسط "کمک کنندگان مالی عرب" - در راس آنها عربستان سعودی - تامین مالی میشود . براساس تحقیقات دانشگاه استنفورد ، "لشکر جهنگوی توسط چندین کشور خلیج فارسی از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی تامین مالی میشود . این کشورها بودجه تروریستی لشکر جهنگوی و سایر گروههای شبه نظامی سنی را در درجه اول برای مقابله با نفوذ روزافزون تشیع انقلابی ایران در منطقه ، برعهده گرفتهاند . "